Lubins

Smooth Collies since 1995 & Cavalier Kingcharles spaniel since 1993

 

Only in Finnish.

                                        Rabbas kesä 2013

Lubin´s kennelin takana on Porvoon/Pernajan saaristossa syntynyt ja kasvanut luonnosta ja eläimistä tykkäävä "tyttönen". Nykyään asun koirineeni rivitalossa, Porvoon Hamarissa mutta vietämme myös, erityisesti kesäisin paljon aikaa saaressa. Koulutukseltani olen sosiaalikasvattaja ja olen työskennellyt yli 20 vuotta päiväkodissa lastentarhanopettajana. Mukava mutta lähinnä henkisesti raskas ja vaativa työ. Melkein kaikki vapaa-aikani vietän koirien parissa. Ihanaa kun työpäivän jälkeen pääse koirieni kanssa pitkälle lenkille luonnon helmaan.

 Ensimmäinen oma koirani FIN MVA Cavannes Windstorm "Ludde" pentuna(1993).

Pieni ja pippurinen cavalieripoika Ludde syntyi 30.6.1993 Cavannes kennelissä Pusulassa. Luddella oli vahva oma tahto, ei pelännyt isoja koiria eikä oikeastaan mitään muutakaan. Hyvin rohkea poika. Luddella oli vahva riistavietti ja todella tarkka nenä. Ludde kävi luonnetestissä 4v iässä( 140p ja laukausvarma) sekä kahdessa TOKO kilpailussa saavuttaen kaksi hyvää 1.tulosta. Nouto ei sujunut joten tokoilut jäi siihen. Hän ei ollut kaikkein helpoin ekaksi koiraksi mutta pidin ja pidän edelleenkin haasteista. Ludde oli laumani pomo ihan loppuun asti. Valitettavsti Ludde sairastui sydämen vajaatoimintaan 7v iässä ja jouduin viemään hänet lopetettavaksi vuosi myöhemmin kun vointi huononi lääkityksestä huolimatta.

Vuonna 1995 ostin ensimmäisen lk.collieni Dalimattas Special Spencerin, "Bingo". Kaipasin hieman isompaa harrastuskaveria ja muutama rotu oli mielessäni, niistä yksi lk.collie. En ollut ennen nähnyt ko rodun edustajaa mutta vielä miettiessäni tulevaa koiraa satuin lukemaan paikallislehdestä vapaista lk.collie pennuista. Kävin katsomassa pentuja, oli yksi narttu ja yksi urospentu vapaana ja ihastuin samantien rotuun; sopivan kokoinen, helppo hoitoinen, kaunis ulkomuoto, avoin luonne, terveys, koulutettavuus... Koska minulla oli uros ennestään halusin uroksen ja se olikin näistä kahdesta pennuista se parempi. Kutsumanimen olin miettinyt valmiiksi jo ennen kuin rotu oli selvinnyt. Pennut olivat syntyneet 30.6, samana päivänä kuin Luddekin, joten oli täysi Bingo! Näin Bingo saapui taloon enkä ole koskaan kaduttanut valintaani.

Bingosta kehittyi ihan kivannäköinen ja oloinen uros josta tuli muotovalio 1998 saatuaan koulutustunnuksen HK1. Kolme serttiä hänellä oli heti 2-vuotiaana kasassa. Luonnetestin Bingo läpäisi heti 2v täytettyään hienoin tuloksin mutta silloin valioarvoon vaadittiin koulutustunnus palveluskoiralajista.

Kiinnostukseni jalostuksesta alkoi vakavasti vasta syksyllä 2001 kun Bingon kasvattaja kysyi sitä jalostukseen ihanalle soopeli nartulleen. Syntyi iso pentue ja monta narttua joista sitten valitsin Fridan, Dalimattas Lady Butterfly. Oli lähellä että ensimmäinen narttuni olisi saapunut jo 1998 mutta ei syntynyt toivottua blue merle narttua. Sen sijaan pentueessa oli aivan ihana merle poika jonka veinkin kotiin :) Rambo, Dandinas Blue Brother oli uros jota en koskaan tule unohtamaan. Upea uros kaikin puolin.

 Lisa, Frida, Bingo ja Rambo.

Ludde cavalierin kuoltua syksyllä 2001 meni reilu 2 vuotta ilman cavalieria. Ihastelin usein black & tan värisiä cavoja näyttelyissä ja tykästyin erityisesti Pilliwink´s kennelin koiriin. Talvella 2004 syntyi 5 yksiväristä narttupentua Pilliwink´s kenneliin ja siitä pentueesta tuli Lisa, Pilliwink´s Winter-Sunrise minulle sijoitukseen. Siinä missä Frida tai oikeastaan Bingo on collieitteni kantakoira, Lisa on cavalierieni kantanarttu.

 

Kasvatusperiaatteeni

Yhdistelmiä miettiessäni etsin nartulleni urosta joka paitsi suvultaan ja ulkomuodoltaan myös luonteeltaan sopii nartulleni. Cavalieristä olessa kyse uroksen ja sen mahdol jälkeläisten terveys, sen suvun ja sisarusten, isän/emän muitten pentueiden terveys tutkin erityisen tarkasti. Molempien rotujen PEVISA tutkimukset pitää tietysti olla tehty ja tulokset ok. Myös ns vapaaehtoiset tutkimukset esim cavalierien syringo magneetikuvaus ja collieitten CEA ja DM testitulokset vaikuttavat osiltaan suunnitelmiini.

En käytä jalostukseen hermoheikkoista tai laukausaltista/-pelokasta koiraa. En myöskään koiraa joka kärsii allergioista tai muista sairauksista/vaivoista. Mikäli sk.collie uros/narttu on luonnetestattu tulos pitää olla hyväksytty(eka testi). Jos minulle vieras uros, käyn sitä katsomassa ja arvioin samalla sen luonnetta ja "tenttaan" omistajaa. Katson että entisenä aktiivi harrastajana ja Toko & PK kisoissa kilpailleena sekä suuren kiinnostuksen koirien luonteista omaavana luonnearvioni ei voi mennä ainakaan kovin pahasti väärin..

Muutama sijoitusnarttu ja urosta en ole luonteiden tai suvussa ilmenneiden terveysongelmien takia käyttänyt jalostukseen.

Kuitenkin kahdesta terveestä mukavista vanhemmista voi syntyä sairas/sairaita/heikkoluonteisia pentuja siitä huolimatta että taustatyötä on tehty huolella. Geenien lisäksi pennun elinympäristö, varhaiskasvatus ja kokemukset vaikuttavat kaikki yhdessä pennun luonteen kehitykseen.

 H-pentue

Pennut syntyvät makuuhuoneessani jossa niillä ja emolla on omaa rauhaa. Pentujen ollessa 3,5-4 viikon ikäisiä ne saavat oleskella vapaasti koko huoneistossa muitten koirieni seurassa ja 4-5 viikkoisena myös pihalla. Talvipennutkin pääsevät useasti ulkoilemaan. "Yli-ikäiset" pennut totuttelevat pantaan ja hihnaan sekä lyhyisiin hihnakävelyihin, myös autoiluun ja mahdollisuuksien mukaan veneilyynkin.

Jokainen pentu luovutetaan useasti madotettuna, ell.tarkastamana, sirutettuna ja rekisteröitynä. Sk.collie pennut silmäpeilataan virallisesti 6.viikon iässä. Pennusta tehdään kauppasopimus(Kennelliiton lomake)ja mukaan pentu saa ruokinta-/hoito ohjeita sekä nippu tapakasvatusohjeita( kaikki ohjeet ennen pennun hakua jotta niihin ehtii perehtyä), tuttua ruokaa useaksi päiväksi sekä jotain muutakin pientä hyvödyllistä. Sk.collie pennut luovutan 7-viikkoisesta alkaen, ottaen kuitenkin huomioon jokaisen pennun kasvua ja muita tarpeita. Cavalieripentujen aikaisin luovutus on 8-viikkoisena.

Kasvattaja ja ensimmäinen Lubin´s kasvatti "Adam" 2/2004

Jokaisesta pentueestani pyrin sijoittamaan ainakin yhden narttupennun harrastavaan, yhteistyökykyiseen kotiin. En katso pelkästään ulkomuotoa, toki rodunomainen ulkomuoto on tärkeä mutta pennun luonne, yleisterveys ja ell.tarkastus/silmätutkimustulos vaikuttavat ratkaisevasti valintaani. Joskus myyn lupaavan urospennun edullisemmin jättäen jalostusoikeuden yhteen/kahteen pentueeseen. Uroksen terveystarkastuksista maksan silloin puolet. Käytän kennelliiton sijoitussopimuksia. Sijoitusnartun vakuusmaksu on n. puolet myyntihinnasta ja se palautetaan mahd.pentujen synnyttyä jo ennen kun emo palaa omaan kotiinsa(pentujen ollessa 7 viikkoisia)

Cavalieri kasvatinomistajille hyvitän 50€ koiran virallisesta sydän-, polvi- ja silmätarkastuksesta (1-2v). Hyvitän myös 100€ syringomyeliatutkimuksen kuluista(2,5-4v). Pennun hinta on 1400€. Viimeinen cavalieripentue syntyi 8/16
Sk.collie kasvatinomistajille hyvitän 150€ koiran virallisesta silmä-, lonkka- ja kyynärpääkuvauksista(1-2,5v). Lonkka ja kyynärpääkuvauksesat 100€  Koira s.2014-> Pennun hinta on 1000€ 

Olen Suomen Kennelliiton, Suomen Collieyhdistyksen, Suomen Cavalier Kingcharlesspanieliyhdistyksen, Suomen Palveluskoiraliiton, SUKOKAn sekä Porvoon Palveluskoirien jäsen. Olen myös allekirjoittanut kasvattajasitoumuksen(niin vanha kuin uusi v.2011). Kasvattajakurssin kävin vuonna 2001 ja ensimmäiset pennut näkivät päivänvalon lokakuussa 2003. Siitä on nyt yli 13 vuotta!